Оперетна звезда стана свещеник

share

След 30 години бляскава кариера бивша оперетна звезда смени театралната сцена и блясъка на прожекторите с Божия олтар и светлината на свещите и кандилото, пише Монитор.

През последните години отец Георги Сотиров от Велико Търново се наслаждава на молитви и богослужебни песнопения, а най-голямата му радост са сълзите на умиление, които вижда по време на службите и литургиите в очите на своите енориаши. Сега той има една мечта. Да възроди стария манастир от времето на цар Иван Асен II, чийто руини се намират между Павликени и Бяла черква. От прочетената литература по въпроса отецът с изненада научил, че манастирът, който някога е носил името „Св. Предтеча Йоан”, е един от седемте, издигнати по времето на Иван Асен II

Отец Георги получи и благословията за реализирането на благородния си замисъл на търновския митрополит. Планът на архиерейския наместник включва изграждането на манастир с помещения за социална кухня и места за спане, като и място за училище и селскостопански сгради. Засега е готова само манастирската черква, която е издигната само със средства на добри християни, дарители и спомоществователи, повярвали на своя духовен пастир. Бившият оперетен актьор обаче не губи надежда. Той е убеден, че Бог ще му помогне да завърши своята благородна идея и един ден ще види готов целия манастирски комплекс. Според замисъла това трябва да стане до 2014 година.

Жоро Сотиров, както го знаят всички почитатели на хубавата класическа музика във Велико Търново, е един от най-обичаните и даровити звезди на Музикално – драматичния театър в града. А гласът му е истински дар Божи. С него той може да събори стена. Човек на живота, на купоните, удоволствията и веселието. Затова и когато преди време съобщава на колегите и приятелите си новината, че е решил да се оттегли от светската суета, никой не взел това на сериозно. Всички помислили, че това е поредната шега или щуротия на Жоро. Шегата обаче се оказва истина.

Всъщност за най-близките му познати и приятели решението на певеца да се отдаде на духовен живот не е толкова изненадващо. Още преди да обяви официално промяната в живота си, оперетният певец се записва да учи богословие в търновския университет и цели три години посещава лекциите.

За причините, накарали го да се обърне към живот, отдаден на Бога, бившият певец не желае да говори много, тъй като те били нещо лично. Казва само, че един ден просто почувствал, че на новото поприще ще бъде по-полезен на хората. „Освен това човек като си насочи мисълта към Бога, забравя житейските сладости”, казва той с усмивка. След полученото одобрение от владиката Григорий и членовете на епархийския съвет, оперетната звезда е подстриган в Дряновския манастир, ръкоположен за дякон и се превърна в отец Георги.

За годините, изкарани на сцената обаче, свещеникът винаги говори с много любов. „Изиграл съм стотици роли Но най-любимите и незабравимите за мен ще си останат дядо Либен от „Българи от старо време”, Едвин от „Царицата на чардаша“, граф Тасило от „Графиня Марица”, Боздуганеца от „Службогонци”. В оперетата „Графиня Марица“ съм изиграл всички мъжки роли. Колегите ми тогава дори се майтапеха, че само в образа на графинята не съм се превъплъщавал“, смее се отец Георги. За гръмовния си глас пък той обяснява, че му е дар Божи и затова полага специални грижи за него. „Най-важното нещо е сънят. Певецът не бива да си ляга след 22-23 часа. Не трябва да пие газирани и алкохолни напитки. Необходимо е да пее всеки ден, за да поддържа формата си“, дава ценните си съвети към младите си колеги ветеранът свещеник.

Водещи новини

Още новини