Тренчев: Църквата няма как да се възстанови

Булфото
share

Преди две години започнаха преговорите и завършиха с проекта "Подкрепа за достоен труд", каза секретарят по проекта Емил Димитров на пресконференция днес. За проекта говори председателят на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

"Целта на анализите, които правим, е да извлечем всички положителни практики", каза Венеция Левичкова, главен експерт по "Дейност 1" на проекта - Поддържане на информационна база данни на всички трудови договори, на колективните трудови договори, анализи, статистики и т.н.

Много се говори за колективни трудови договори - това е основата на модерните индустриални отношения, това на практика е договор между работодателя и синдиката за определен период от време, каза д-р Тренчев.

По проекта са изградени 37 информационни бюра, мрежата е обезпечена и разпростряна из цялата страна, обясни Емил Димитров. По отношение на пазара на труда реалното отражение на ползващите услугите на информационните бюра, са три групи: на заетите лица, учащите и самонаетите. По възраст заинтересоваността е отново в 3 основни групи: лица между 35 и 45 години, младежите и хора в предпенсионна възраст.

По дейност 3 - "Дистанционни електронно обучение" отчет даде Диана Бояджиева, експерт по проекта. По дейност 4 има няколко поддейности - проучванията на пазарите на труда в различни европейски държави с цел информиране и улесняване на достъпа на българите до трудовите пазари на тези страни. Издадени са вече няколко информационни брошури, предстои издаването на още, информира координаторът на дейността по проекта.

"Неща като "дума", като "ангажимент", като "мъжка приказка", нямат никакво значение за безотговорните хора, които водят тези преговори. Така д-р Тренчев коментира стачката на миньорите. Съвет за сребърния фонд трябва да се свиква на всеки 2 месеца, а такъв не е свикван от юни миналата година, каза Тренчев. Той е притеснен сериозно за парите от този фонд и публикациите за него. Председателят на КТ "Подкрепа" прозпва Дянков да свика съвета по фонда и да осветли официално новините около фонда.

"В светия синод има и епископи, които нямат своя епархия и ние настояваме проверката за досиетата в църквата да продължи и да стигне докрай, защото епископите не са проверявани. Ние се чувстваме омерзени от това, което вече се знае. Има едно тежко противоречие между това, че хората, които са ни учили на христовото учение, в същото време са служили на най-яростните му противници. Симония и вероотстъпничество са двата най-тежки грях на главите на църквата ни." Така Тренчев коментира събитията около изваждането на досиетата на владиците.

По думите му главата на църквата няма как да се възстанови. "Нашата църква трябва да поиска помощ от своите сестри-църкви. Те в момента мълчат и мислят, че всяко чудо за три дни, но и ние, обикновените миряни, не бива да ги оставяме да си го позволяват. Истината е не само какво те са правили в качеството си на доносници на ДС, а и какво са правили те въобще. И тези, които се чувстват чисти, изобщо да не се чувстват така, защото проверките продължават", каза Тренчев.

Водещи новини

Още новини