Огледалото на телескопа на Рожен пътува до Германия (снимки)

НАО-Рожен
share

Двуметровото огледало на телескопа на връх Рожен бе транспортирано до град Йена, Германия за обновяване на огледалната повърхност, съобщиха от Националната астрономическа обсерватория - Рожен.

Тежащото близо 2 тона огледало отново е под купола на Рожен след обновяването на отражателния слой, извършено във фирма производител в Германия, която е един от наследниците на заводите "Карл - Цайс".

Обновяването на отражателния слой на огледалата на "космическото око" е рутинна процедура, която се налага през период от 7-8 години поради окисляване на алуминиевото покритие. Астрономите обясняват, че манипулацията се състои в отлагане на нов слой алуминий върху предварително почистената повърхност, след което се добавя тънък защитен слой MgF2. След алуминизирането, главното огледало е транспортирано обратно и монтирано на телескопа.

Процедурата по обновяване на огледалото, закупуване на нови детектори и ремонти в НАО-Рожен станаха възможни със средства, осигурени с целево финансиране, одобрено от МС през декември 2016 г., уточняват от Обсерваторията.

Водещи новини

Още новини