Яне Янев: Ахмед Башев е цар Киро на Родопите

share

Пиринският депутат и лидер на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев призова ДАНС и прокуратурата в Благоевград да разследват спешно действията на гърменския кмет Ахмед Башев, който продължава да упражнява икономически, религиозен и политически диктат в Западни Родопи.

В село Рибново специално са командировани експерти от Инспектората на образователното министерство и от отдел "Закрила на детето", които проверяват сигнали за тотален тормоз над децата от местното училище, заставяни от хора на Ахмед Башев и местния мюфтия да не посещават учебни занятия. Всички тези действия са насочени срещу новоназначения директор на училището Манчо Джуркин, заяви депутатът Яне Янев.

"За насаждането на радикален ислямизъм в община Гърмен алармирах още преди две години, но компетентните институции продължават да проявяват пренебрежение и некомпетентност към проблема. Радикализацията придобива нови форми на агресия. Децата се използват за политически поръчки на Башев и неговите сподвижници в района срещу училищния директор Джуркин", коментира Янев.

"Това, което Ахмед Башев прави, се квалифицира по Наказателния кодекс като расова, етническа и религиозна омраза спрямо децата. Той е като цар Киро в Родопите. Феодализирал е всичко - политика, религия и окономика. Купи последните избори с пари и диктат, сега бърка в най-деликатната рана - българското образование. Не е изключено скоро в Рибново да се стигне до палежи, побоища и кръвопролитие, а не са изключени и други крайни мерки на фанатиците около Башев и районния мюфтия", прогнозира депутатът Яне Янев.

"Още днес се срещам с окръжния прокурор в Благоевград Елка Атанасова, за да се получа информация на каква фаза са образувани вече срещу гърменския кмет Башев дъсодебни производства. Ще поискам спешно среща и с главния прокурор Борис Велчев по казуса "Рибново". Призовавам депутатите от ГЕРБ от Благоевградски регион също да вземат отношение. Специално народният избраник Веселин Давидов, който като чистокръвен помак от този район, е крайно време да осъществи приемна в Рибново" призова Янев.

"Башев саботира директора на училището Манчо Джуркин, ката както стана с мен преди пет години.Той цели да назначи своя сват Аки Нуз на мястото на Джуркин. В училището вече работи цялата рода на Башев - балдъза, братовчед и племенница", каза на пресконференция Недим Таламанов - бивш учител в Рибново.

Водещи новини

Още новини