Искат спешни законодателни промени за гарантиране на живота на пострадалите от насилие (видео)

share

Организацията Сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола” се обяви за незабавно ратифициране на Истанбулската конвенция и спешни законодателни промени за гарантиране живота и сигурността на пострадалите от насилие, предаде репортер на novini.bg.

Ако полицията и прокуратурата бяха реагирали, Елена Василева и Виола Николова щяха още да са живи, заявиха от организацията, която даде пресконференция по повод последните убийства на жени от техните партньори.

Един милион от женското население в страната са засегнати от насилие, стана ясно на пресконференцията. От Алианса обявиха, че много често насилието е съпътствано от манипулативно изнудване на жертвите, заплахи и преследване. Все по-често се наблюдава насилие, прилагано при смесени бракове. Наблюдава се увеличение на случаите, при които един човек извършва насилие върху няколко жертви. Максималната защита, която могат да получат жертвите е Заповед за защита. Задаваме си въпросът „Достатъчно ли е това и тези съдебни актове могат ли да пазят жертвите“ посочиха от неправителствените организации. Разчита се на доброволното изпълнение на тези заповеди.

Албена Койчева посочи, че 24 държави са подписали и ратифицирали Истанбулската конвенция. Тя съдържа най – високият стандарт за гарантиране на защитата от насилие, основано от пола. В България гражданите заслужават този най-висок стандарт, посочи още тя.

Водещи новини

Още новини