От 1 юни 2017 г. до края на юли 2017 г. на територията на Република България са извършени 20 655 броя проверки, извън тези по морските курорти, каза в интервю за Агенция „Фокус” д-р Райна Иванова, началник отдел „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
„В цялата страна се извършват проверки, които са на база на направена преценка на риска на всеки един обект. И тези обекти се проверяват с честотата, която е определена на основание на риска им“, посочи д-р Иванова. По думите ѝ проверките по морето са извънредни и засилени, затова не се включват в тази бройка. „Ние не намаляваме контрола във вътрешността на страната, за сметка на контрола, който извършваме на територията на курортните селища“, коментира тя. Според нея тази година по Черноморието се правят повече проверки, в сравнение със същия период през миналата. „От направения анализ, установяваме, че храните, които се предлагат са безопасни. При нашите проверки, когато ние установим храни, които са с изтекъл срок на съхранение или неправилно се съхраняват, ние ги възбраняваме и ги насочваме за унищожаваме“, каза тя. „И в този период, от 1 юни до края на юли, са възбранени и насочени за унищожаване около 500 кг храни, които са от животински произход, готови за консумация. Има насочени за унищожаване захарни изделия, рибни продукти. Така че, се стараем и смятам, че контролът е добър, след като до този момент ние нямаме констатирани взривове и съмнения за взривове за отравяне с храни на потребители на територията на морските курорти“, допълни д-р Иванова.