10% от иглолистните гори са унищожени

share

Близо 10% от иглолистните гори в България са унищожени от различни бактерии, насекоми и механично. Става въпрос за създадени изкуствено насаждения, предимно в Родопите, Рила и Пирин, на ниска надморска височина, която не е подходяща за тях. За да се справи с проблеми, държавата предприема масова сеч на засегнатите гори. Предстои и подмяната им с широколистни дървета, които са естествени за тези места.

В горите в Родопите честа гледка са огромните кафеви петна от изсъхнали дървета. Засегнатите площи през последните две години растат заплашително и от 66 000 декара през 2015 г. вече са близо 300 000 декара.Причините за масовото изсъхването на иглолистните дървета са две - гъбни зарази и корояд.

Те нападат слабите и падналите дървета.Дърветата са слаби, защото мястото им не е тук. Иглолистните видове обикновено виреят на по-високо.

Единственото решение е изсичане на всички засегнати дървета и здравите около тях. За да се справи с проблема държавата ще разчита и на местните хора, на които ще бъде дадена възможност да отсичат дървета, които да ползват за горене на минимални цени.

Водещи новини

Още новини