Махат статуята на Исус Христос от хотела на Ванко 1

share

Статуята на Исус Христос, която се извисява на покрива на конфискувания хотел на фамилията на Ванко 1 в Пловдив, ще бъде демонтирана.

Това стана ясно от инспекцията в седеметажната сграда от кмета на града Иван Тотев и областния управител Здравко Димитров в петък. Преди няколко месеца с окончателно решение на Върхавния касационен съд стъклената постройка с открит басейн на покрива бе конфискувана в полза на държавата по искане на комисията "Коларов". Искането за отнемане бе направено през 2003 г., когато срещу рапъра Ванко 1 и баша му Петър течеше разследване за трафик на жени зад граница.

Те излежаха наказанията си, а на делата за конфискацията съдът не прие ползван кредит за строежа, както и доходи от земеделие. По документи хотелът се води собственост на "Главчев груп" ООД, чийто управител е бащата на певеца - Петър Главчев. С решение на Министерския съвет от м.г. сградата бе дадена за ползване на областната администрация. Там ще бъдат настанени представители на 11 държавни структури в Пловдив, които работят в офиси под наем.

Тотев и Димитров констатираха, че сградата е в лошо състояние и за да влезе в експлоатация, трябва да се прави ремонт около година, който ще глътне поне 2 млн. лева. Хотелът няма акт 16. Постройката е с разгърната площ от 3 хил. кв.м, с панорамен асансьор, кафене на партера и басейн. Настилката и облицовката на стените е от черен мрамор. Хотелът е занимарен и на някои места опасен за преминаване. Допреди конфискацията фамилията на Ванко 1 живееше на последния етаж, но се изнесе.

На входа на хотела е залепена обява, с която се подканят да се явят при държавен съдебен изпълнител за връчване на призовка за опис на имуществото през февруари. Джип "Мерцедес" на рапъра, отнет в полза на държавата, ще се ползва от служители на областната управа или общината, пише "Труд".

Водещи новини

Още новини