Около 250 учени от над 40 държави ще участват във Втората международна конференция "Дни на мате

gettyimages (архив)
share

Около 250 учени от над 40 държави ще участват във Втората международна конференция "Дни на математиката", която ще се състои от днес до 14 юли в София. Това съобщи пресцентърът на БАН.

Във форума ще участва и световноизвестният математик проф. Ефим Зелманов от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ, лауреат на Филдсов медал през 1994 г., който е еквивалент на Нобелова награда в областта на математиката. На конференцията ще бъдат изнесени над 170 доклада и тя се организира от Института по математика и информатика /ИМИ/ при БАН, със съдействието на Съюза на математиците в България и на Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Форумът е посветен на 70-ата годишнина от основаването на Института по математика и информатика при БАН. Откриването на конференцията е днес от 9.30 часа в "София хотел Балкан".

Първото издание на конференцията беше организирано преди три години по инициатива на изтъкнати български математици и информатици, работещи у нас и в чужбина, припомнят от БАН. И отбелязват, че една от основните задачи на този научен форум е по-нататъшното укрепване и задълбочаване на връзките с българската математическа диаспора. Така форумът в София се превръща в традиционна среща на българските математици, работещи в страната и в чужбина, с техни колеги от престижни научни центрове в света, за представяне на последните научни постижения в математиката и информатиката, и за набелязване на насоки за бъдещи изследвания.

На сегашната конференция специално внимание ще бъде отделено на възможностите за приложение на научните резултати в индустрията, както и на укрепването на връзките между науката и бизнеса. Ще бъдат представени и съвременните тенденции в развитието на фундаменталните и приложните научни изследвания в областта на математиката и информатиката.

За втори път ще бъде връчена и наградата по математика на ИМИ-БАН, учредена през 2014 г. Тя се дава на български гражданин до 40 години за високи постижения в математиката. След внимателно оценяване на постъпилите номинации, Комитетът за наградата по математика на ИМИ-БАН е решил да я присъди на д-р Кирил Дачев от Университета Пардю в САЩ. Наградата ще връчи председателят на Комитета акад. Станимир Троянски при откриването на форума.

Водещи новини

Още новини