Лиляна Павлова: Готови сме за предизвикателствата

Булфото (Архив)
share

По време на Българското председателство ще търсим обединението на 27-те държави, за да запазим европейския дневен ред и посока. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на участието си в международната конференция „Качество на европейската интеграция на България – 10 години след присъединяването“, която се проведе в Нов български университет днес.

Министърът за Българското председателство припомни, че членството на България в ЕС стана национална кауза, а отговорната задача по председателството ни съвпада с тежък момент за Европа.

България, която беше разглеждана само като ползвател на европейски фондове, най-бедният член на обединението и външна граница на ЕС, изпълни критериите за икономически растеж и стабилност, за да стане достоен член на Съюза, припомни Лиляна Павлова. Поемаме ясен ангажимент да бъдем неутрални, балансирани и твърди, където се налага в името на единството и солидарността, подчерта министърът.

Българското председателство ще има 3 основни послания – консенсус, конкурентоспособност и кохезия, обяви Лиляна Павлова. Консенсус по всички важни теми като сигурност и миграция, консенсус за Западните балкани и за Черноморското сътрудничество. Конкурентоспособност в нелеките пътеки, които предстоят – икономически и паричен съюз, засилване на социалното измерение и кохезията с поглед към политиката на съюза след 2020 г.

Екипите са създадени на всички нива и са готови за предизвикателствата, които сме си поставили. Вярваме, че с подкрепата на Франция и Германия, която получи премиерът Бойко Борисов, ще работим за това да подредим Европа по нов начин, каза в заключение министърът за Българското предизвикателство на Съвета на ЕС.

Водещи новини

Още новини