Миньорите решават за масова стачка

share

Ръководствата на миньорските федерации на КТ „Подкрепа" и КНСБ ще проведат извънредни Изпълнителен и Координационен съвети. Те ще се проведат от 11 часа в "Мини Марица-изток", а целта е да се обсъди възникналата ситуация в минния бранш в България.

След двата съвета - на КТ „Подкрепа" и на КНСБ, ще се проведе съвместно заседание, от което двете федерации ще излязат с обща позиция. Новите преговори между синдикатите и ръководството на мините са насрочени за 13.00 часа в сградата на дружеството в Раднево. След първите преговори, които завършиха без резултат, изп. Директор на дружеството инж. Евгени Стойков изказа увереност, че "ще запазим добрия тон на преговорите и по този начин ще намалим до минимум евентуалните финансови загуби на дружеството при една ефективна стачка".

Междувременно стана ясно, че исковата молба на ръководството на „Мини Марица-изток" за обявяване на стачката в дружеството за незаконна е оставена без движение. Нередности в документа са причина той да бъде върнат на управата на въгледобивното предприятие и да не бъде образувано дело, уточниха магистратите. Ако юристите на дружеството внесат редовна искова молба и бъде образувано дело, то трябва да се разгледа в седемдневен срок. На открито заседание в присъствие на прокурор всяка от засегнатите страни ще има възможност да защити своята теза.

Законовата процедура не спира обявените ефективни стачни действия, обявени за 14 януари.

 

Водещи новини

Още новини