Сакскобургготски празнува 80 години, кралски особи идват във "Врана" (обновена+снимки)

Ангел Карадаков, bg-patriarshia.bg
share

Симеон Сакскобургготски отбелязва днес своя юбилей. Бившият премиер навършва 80 години.

Той избра да отбележи празника си в София, в двореца "Врана" със семейството си. От САЩ вече пристигна сестрата на Царя -Княгиня Мария-Луиза. Ден преди юбилея ще дойдат децата и внуците. Те не са се събирали тук от 10 години, когато беше честването на 70 годишнината на Симеон. Ще отсъства Тирсо –малкият син на Княз Кубрат и Княгиня Карла, който по това време има изпити. Точно на 16 юни важен изпит има и техният среден син Лукас, който е студент по медицина.

На тържеството ще има и много приятели на симеон, сред които няколко царски фамилии. Гостите се очакват да бъдат около 400.

За бележитата годишнина на Негово Величество у нас са дошли и Осман Салаххадин Османоглу – единственият жив пряк потомък на турските султани Мурад V и Мехмед V. От Испания са тук Кралица София и сестра й Принцеса Ирина.

Австрийската Ерцхерцогиня Елена също ще уважи юбилея. Тук ще бъде и Принц Андреас Сакск-Кобург-Гота, който е доайенът на фамилията. Той ще пристигне със специален самолет директно от град Кобург, Германия. Сред гостите ще бъде и Принц Тусун от Египет, който е бил съученик на Цар Симеон II в прочутия „Виктория Колидж” в Александрия.

Сн. bg-patriarshia.bg

Днес в катедралния храм "Свети Александър Невски" бе отслужен молебен за здраве на царя. Той беше отслужен лично от патриах Неофит. На него присъстваха и останалите владици.

"В деня на личния Ви празник сърдечно Ви сърадваме и отправяме нашите молитви към Всеподателя Бога и занапред да Ви закриля и благославя трудовете Ви, за да пребъдвате в неизмеримата му любов и радост”, заяви Негово светейшество Неофит, предаде Светия синод.

Сн. bg-patriarshia.bg

Водещи новини

Още новини