Държавата с жестоки мерки за борба с катастрофите. Подлагат автомобилите на адски проверки (видео)

novini.bg
share

Зам. - министърът на транспорта Ангел Попов коментира пред novini.bg част от мерките, които трябва да се предприемат, за да се намалят ПТП. Той напомни, че волята за борба с катастрофите на пътя е категорична и тя ще се води с всички възможни средства. Попов е на мнение, че в основата на черната статистика е слабото обучение, което получават младите шофьори. По думите му, разяснителните кампании, които се провеждат също са слаби. „Сега обаче сме направили един много амбициозен план и стратегия за действие. Разяснителната кампания дори в училище ще бъде подобрена“, обясни той.

„Планът за действие е съобразен с МВР, както и с всички институции, които имат отношение към движението по пътищата. Имаме контакти с всички браншови организации. Направили сме срещи с автошколите по авто-мото подготовка във връзка с една комисия за изменение на изпитните въпроси. Има чудесни предложения“, обясни зам. - министърът на транспорта. „Чисто теоретично трябва да бъдат увеличени часовете на обучение на новите шофьори“, добави Попов и разясни: „Ние ще направим един вариант, при който да има достатъчно часове един човек да бъде обучен правилно и да бъде коректен на пътя“.

Предвижда се и промяна в листовките, напомни той. „В тази връзка водим интересни преговори с МОН. Има малки пропуски и грешки, които ще ги отстраним, така че да не заблуждаваме и явяващите се на изпит“, заяви Ангел Попов.

Зам.-министърът коментира и предстоящото разделение на Закона за движение по пътищата на три части - пътната инфраструктура – табели, обозначения; обучението ще бъде в самостоятелна графа и контролът на пътните превозни средства ще е третата графа. Идеята на това разделение, по думите му, е да се концентрира вниманието върху всяка една част. „Ще се опитаме с колегите от КАТ и работим в тази посока, контролът да бъде толкова висок, че да няма никаква възможност неизправни автомобили да се движат по пътищата в България. Затова пунктовете за технически преглед ще бъде свързани с МТИТ и един автомобил ще бъде проверяван максимално“, обясни Попов.

Зам. - министър Ангел Попов посъветва всички шофьори винаги да бъдат спокойни на пътя, да намалят оборотите и да не си мислят, че са недосегаеми. Той заяви още, че никой не е цар на пътя.

Какво още каза зам. - министърът на транспорта Ангел Попов пред novini.bg, може да чуете ТУК:

 


По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Водещи новини

Още новини