Возим се в няколко рейса с един билет

Булфото (архив)
share

С едно билетче ще можем да се возим в няколко превозни средства в градския транспорт в София без да ни таксуват допълнително. Това ще стане след т.нар. тикет система.

Обществената поръчка за изграждането й предстои да бъде обявена утре, след като в продължение на два месеца ще се приемат документи на участниците. След като бъде избран изпълнител, ще са необходими още две години за внедряването на системата. Трябва да бъдат монтирани около 15 000 електронни устройства в превозните средства и пунктовете за продажба на билети и карти. Отделно ще се поставят и видеокамери. Това съобщава началникът на Центъра за градска мобилност Християн Петров пред комисията по транспорт в Столична община.

Той посочи, че системата ще осигури повече удобства и сигурност за пътниците. Те ще имат възможност например с един превозен документ да пътуват в няколко превозни средства в рамките на определено време, например 1 час, а не както сега във всеки авробус да трябва да дупчат отделно билетче. Как точно ще се таксува пътуването – дали на време или на изминато разстояние, обаче предстои да се реши. Системата ще дава възможност и за двете опции. Чрез системата ще може да се следи и във всеки един момент колко пътници има в отделните превозни средства и така да се определи с по-голяма точност в какъв интервал трябва да се движат те.


 

Водещи новини

Още новини