Използвайте сезонните български зеленчуци!

Булфото (архив)
share

Зелените листни зеленчуци понякога са гастритогенни – тоест възбуждат стомашно-чревни проблеми. Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

„Нитратите са причинители на подобни смущения. Те се съдържат и в природата. Не са токсични. Най-големите количества се съдържат в спанака. Нитратите са водно разтворими и термолабилни“, посочи проф. Байкова.

„Страните, от които внасяме плодове и зеленчуци, са по-рискови за нас и контролът от Българската агенция по безопасност на храните е засилен“, каза още тя.

Проф. Байкова препоръча да използваме сезонните зеленчуци с произход България.

Водещи новини

Още новини