Митрополит Николай: Възкресението на Христос ни кара да осмислим собствения си живот

Булфото (архив)
share

Днес християнският свят се прекланя пред дивната победа на Христос над смъртта, защото само тя може да осмисли собствения ни живот, покривайки всеки грях и всяко престъпление против Божията воля. Това каза митрополит Николай пред събралите се десетки миряни в храм „Света Марина“ в Пловдив по повод големия християнски празник Великден, предаде Фокус.

Владиката каза още, че като ученици и следовници Христови, ние сме призвани всеки ден от християнския си живот да бъдем съучастници в тази Божия победа. „Трябва всякога да имаме пред очи възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос и на него, според силите ни, да се стремим в слово и дело да подражаваме във всичко. Той е залогът за нашето спасение. Без светото Възкресение Господ щеше да бъде само един от многобройните учители, които човечеството познава в своята хилядолетна история. Щеше да бъде само един от онези, с чиято мъдрост е изпълнена съкровищницата на човешката култура. Но Христос е син Божи и наш Господ. Той е и пътя, и истината, и живота. Той е наш вечен учител и наставник, небесен господар, който със своята самовластна победа над смъртта разруши преградата, която ни отделяше от небесата", напомни митрополит Николай.

"С любещо сърце Господ продължава да очаква всеки от нас в нашето от Бога дарувано небесно отечество, призовавайки ни всеки ден към любовта, която ни показа на кръста“, посочи владиката. „

"Първи тази любов ни засвидетелства сам Господ, на чиято дивна победа се покланя днес цялото творение. За всичко това отново ни напомня днешния пресветъл и тържествен ден – денят на нашата непосрамена вяра, на нашата светла надежда и на от нищо непомрачената ни радост“, каза митрополит Николай.

Владиката поздрави с Христовото Възкресение всички вярващи, които се намират в пределите на родината и извън нея.

Водещи новини

Още новини