Герджиков: На Благовещение хората да не забравят благата дума

Булфото (архив)
share

"Хората да не забравят благата дума, благата дума железни врата отваря".

Това бе пожеланието за Благовещение на служебния премиер Огнян Герджиков, който посети на големия християнски празник комплекса "Ванга" с черквата "Света Петка Българска" в м.Рупите и присъства на освещаването на нова ритуална зала в съседство с храма, построен приживе от петричката пророчица, предаде БТА. "Наистина е свято това място и съм много щастлив да бъда тук днес на този хубав ден, каза през журналисти служебният министър-председател. Той сподели, че за първи път влиза в къщичката, където леля Ванга е живяла и приемала нуждаещи от подкрепата й хора, и, че това е вълнуващо за него. "Баща ми е бивал при нея, но аз лично никога не съм имал това щастие", каза той. По думите на Герджиков тук се усеща особена сила и енергия и мястото наистина е вълшебно и свято. "Много искам да изкажа моя възторг към тези, които стопанисват този комплекс, защото прекрасно се стопанисва и това е най-хубавото", заяви служебният премиер.

На тържественото освещаване на новата ритуална зала, която от днес е действаща част от храмовия комплекс, заедно със служебния премиер присъстваха много хора и представители на фондация "Ванга", която се грижи за черквата и целия храмов комплекс със сградите и парка около него. Сред тях бяха Димитър Вълчев, Иван Драмов, акад. Светлин Русев, проф. Емил Попов, Нешка Робева и други членове на фондацията.

"Нарекли сме неслучайно новата зала, която ще се ползва за кръщенки, венчавки и за неделно училище, "Свещен дом", разказа пред репортер управителят на комплекса Серафим Иванов. Иконите, с които тя е украсена, са изработени по заръка на Ванга от акад. Светлин Русев. Архитектурното оформление е на арх. Лозан Лозанов и на арх. Дамян Томалевски - племенник на арх. Богдан Томалевски, който заедно с арх. Лозанов е съавтор на проекта за целия храмов комплекс, припомни неговият управител. Тя е нужна, допълни той, защото в черквата на Ванга се извършват годишно около 30-40 венчавки и двойно повече кръщенки. Идват хора от цялата страна - от Бургас, Хасково, Видин, Русе и откъде ли не, за да извършат този свещен ритуал именно тук. Днес бяха извършени първите две кръщавки в новоосветената зала.

Водещи новини

Още новини