България и Румъния разочаровани от влизането си в ЕС

share

Пет години след влизането си в Европейския съюз в България и Румъния се надяваха, че са се присъединили към царство на мир, богатство, сигурност и стабилност, но сега двете страни изпитват разочарование, се казва в  коментар на DW.

Германската медия подчертава, че членството ни в ЕС вече не дава гаранции за по-добър живот.

Най-бедната в блока България е на опашката по доходи, пенсии, производителност и енергийна ефективност. Тя продължава да получава незадоволителни оценки за правната си реформа, управлението на субсидиите и борбата си с корупцията, организираната престъпност и трафика на хора. Страната е често критикувана от Брюксел и за лошото си отношение към децата, се посочва в анализа.

DW припомня думи на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу от 2008 г., когато съюзът спря 220 млн. евро помощи за София, че "високо равнище на корупция и организирана престъпност нямат място в ЕС и няма да бъдат толерирани". Медията припомня обаче и становището на Гернот Ерлер, бивш държавен министър във външното министерство на Германия, че спирането на тези помощи е "трагедия за страната", тъй като то засяга нейното население и възможностите му да се изхранва.

В коментара се отбелязва, че Брюксел е наложил специални стандарти за София и Букурещ, като двете страни са все още под специален контрол. Но критичните доклади на Европейската комисия относно вътрешната политика на България и Румъния и спирането на фондове засега водят до едва забележима промяна, заключава DW.

Водещи новини

Още новини