Училища връщали ромчета с обяснението, че нямат места

Интернет
share

Училища не искат да запишат ромски деца, като основният аргумент е, че нямат места.

Това обявиха представители на сдружението "Деца и юноши", което работи по проект за включване в училище и в детска градина на деца от 3- до 16-годишна възраст от три ромски квартала на София.

От сдружението заявиха, че много трудно директорите откликват на желанието им да запишат ромски деца в училище. От 59 деца, с които работи организацията, са записани едва 12. Притесненията на директорите са свързани най-вече с това да не се наруши процентното отношение между децата от български и ромски произход.

Друг мотив за отказ е, че родителите на деца с български произход биха ги отписали от съответното училище, обясни изпълнителният директор на сдружението Марияна Писарска.

Необходимо е да се измести фокусът от това не как изглеждат децата и от какъв произход са, а към необходимостта да се образоват и изградят като пълноправни хора, коментира тя.

Проблем при голяма част от ромските деца, които скитат по улиците, е и нагласата на семействата им. Трудно е да убедиш ромите, че образованието е необходимост, коментира Александър Малински от сдружението. Той съобщи, че 75 на сто от записаните на училище деца продължават да посещават занятия, но за останалите 25 процента се полагат много усилия.

Той посочи, че често и детски градини отказват да приемат деца от ромски произход, но основна причина в тези случаи е хигиената. Когато родителите водят децата си мръсни в детската градина, оттам имат пълни основания да ги върнат, както и от училище, каза Малински.

Водещи новини

Още новини