Служителите на МВР подават жалба до омбудсмана заради измененията в Закона за МВР

Novini.bg
share

Служителите на МВР подготвят колективна жалба до омбудсмана заради последните изменения в Закона за МВР, които влязоха в сила от 1 февруари 2017 г. В момента тече подписка сред служителите, които са несъгласни с новите условия, при които те могат да останат на работа, научи Новини.бг.

Служителите на силовото ведомство молят Мая Манолова да сезира Конституционния съд с искане да се обявят за неконституционни промените, с които се нарушават основните им права и свободи. Мотивът за това искане е, че в промените има ключови противоречия с действащия закон.

Например за служители, чието служебно правоотношение не е прекратено към 1 април 2015 г., се прилагат разпоредбите на действащото законодателство (ЗМВР) за държавните служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 до прекратяване на служебните им правоотношения. Освен това са налице взаимно изключващи се по действие и смисъл норми с коренно различни правни последици, които влекат след себе си неяснота в уредбата на статута и реда и условията за упражняване на служебните правоотношения.

С преобразуването на служебните правоотношения по Закона за държавния служител се променят длъжности на служителите едностранно без да е изявена воля от тяхна страна.

Налице е ново назначаване, на нова длъжност, в същата администрация по друг закон, и при други условия различни от тези, с които сме се съгласили при постъпването си на работа за упражняване на правото на труд.

Служителите на ведомството се чувстват дискриминирани и поставени в неравностойно положение на различните категории държавни служители в МВР.

Припомняме, че според промените служителите в системата на МВР вече ще се делят на три групи държавни служители - полицаи и пожарникари; други държавни служителите; назначени в системата на трудово правоотношение.

Също така влиза в сила и ограничението 24-часови смени на служители на МВР да са само по изключение, което директно удря върху заплащането им. След промените влезе в сила и разпоредбата, според която започналите и неприключили производства за търсене на дисциплинарна или имуществена отговорност на служители, чиито отношения са вече по Закона за държания служител, се прекратяват.

Припомняме, че реформата бе посрещната с недоволство и протести. По-късно министерството се е отказа от ключови свои предложения.
 

 

Водещи новини

Още новини