50 недоволни пътници блокираха влак на гара Илиянци

Булфото (архив)
share

Протест на изнервени пътници едва не доведе до истинска трагедия на релсите край София.

Недоволните от постоянните закъснения на влаковете хора блокираха с телата си пътя на експреса за Горна Оряховица. Композицията спряла на метри от тях, сигнализираха свидетели, цитирани от БТВ. Инцидентът става около 19 часа снощи. Пътническият влак за Своге и Лакатник тръгва от София със закъснение. На гара Илиянци композицията е спряна, за да изчака пред нея да мине експресът за Горна Оряховица. Тогава част от хората в пътническия влак решават да протестират.

Слизат от влака и блокират трасето на експреса, разказа Ивайло Симеонов, който се намирал в пътническата композиция. „Влакът, освен че е суперстуден, имаше и 40 минути закъснение. Хората изнервени, направо скочиха пред влака. Беше много страшно, защото скочиха 50 човека ей така пред влака с телата си, а влакът не можеше да спре, защото е набрал огромна скорост”, обясни той.

Ето и позицията на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД. Пътническият влак от София за Мездра по разписание е трябвало да тръгне в 18,20 ч., но е тръгнал в 18,46 ч. В 18 ч. е трябвало да потегли експресът от София за Горна Оряховица, но той е тръгнал с 53 минути закъснение. Когато влакът от София за Мездра пристига на гара Илиянци, той влиза в отклонение. Опитните редовни пътници разбират, че това се прави, за да се пропусне друг влак, а те ще трябва да изчакат. Тогава около 50-60 човека излизат на релсите и преграждат коловоза по който се движи експресът.

Експресът от София за ГО влиза в гарата със скорост от 60 км/ч както е разписано според правилата. Част от пътниците започват да въртят ръце със знака за стоп. Машинистът на експреса успява да спре на 2 метра от най-близкостоящите върху релсите хора.
На десетата минута след блокадата са пристигнали двама полицаи, повикани от ръководител-движение на гарата, но те нищо не са могли да направят за отместване на хората от линията. Така БДЖ е било принудено да изпълни своеволието, наложено от хората върху релсите.

Те принуждават експресния влак да се движи зад тях като пътнически. Това удължава престоя на експреса с още 35 минути от изчакването на гарата, а оттам нататък по всички други гари закъснението продължава да се натрупва. Правят се опити влакът да бъде "освободен" по линия, която в даден момент позволява да бъде изпреварен пътническия влак за Мездра.

Водещи новини

Още новини