Почистете комините си!

Bulphoto (архив)
share

Да почистим комините на своите жилища. Оказва се, че значителна част от пожарите са предизвикани именно от този проблем.

От пет произшествия през последното денонощие, в които се е наложила намесата на пожарникари от област Габрово, три възникнали пожари, предизвикани от непочистени комини.

За щастие инцидентите на ул. "Шипка" в Дряново, на ул. "Свищовска" и на бул. "Трети март" в Габрово са приключили без материални щети, инфорира Дарик.

Как се почиства комин?

Почистване на комини е процес на почистване на комина на дома или друга сграда, за да се повиши ефективността и безопасността на камина, котел или друг източник на топлина. На хората, които изпълняват тази задача са известни като коминочистачи. Коминочистачи са работили в домовете и на други места в продължение на стотици години. Почистването на комина е необходимо във всяка среда, тъй като количеството на сажди и други химикали, които събират по вътрешните повърхности могат да бъдат опасни. Креозот и сажди са двете основни материали, които трябва да бъдат почистени от комина.

Почистване Инструменти

Основният инструмент, който се използва за почистване на вътрешността на комина е специална четка, която има метална четина. Четката може да бъде много малка, така че да се побере вътре в тръбата или тя може да бъде в рамките на широк крак за по-големи комини. Главата на четката може да бъде оформено като кръг, квадрат или триъгълник. Различните форми четки направи по-лесно за почистване на комини, които са неудобни пропорции.

Премахване Креозет


Креозот е мазна субстанция, която се получава от изгарянето на дърва или въглища. Съединението се извършва от топлината на огъня и депозити по вътрешната страна на комина. Веществото се натрупва с течение на времето и може действително да доведе до запушване, което не позволява топлината и дима от издига от комина. Освен това, креозот е запалим. Малки искри или висока температура могат да се запалят веществото причини пожар във вътрешността на комина. Креозот е изваден от вътрешността на комина с телени четки за почистване, че всички проверки използват. На отпадъци обикновено се избута надолу от върха на комина, така че в крайна сметка се депозират в камина. Камината е запечатана преди почистване започва, така че да не остават замърсявания, сажди или креозот влиза в околните стаи.

Премахване на сажди


Сажди е гъст черен прах, който линии вътрешността на комина и камината в някои ситуации. Сажди често се смесва с креозот, въпреки че съществува и в повечето домове като свободни частици. Саждите не е лесно да се отстрани с четка за почистване. Саждите, че се натиска надолу с креозот в камината е обикновено се отстранява с прахосмукачка. Индустриална вакуум, който съдържа филтър за частици обръща повече на саждите, така че да могат да бъдат отстранени от дома чисто и безопасно.

Водещи новини

Още новини