Едно от най-големите изкушения по празниците е богатата коледна трапеза.
Преяждането обаче, може да ви докара сериозни проблеми, особено ако сте спазвали стриктно 40-дневния пост, категорични са специалистите.
Тройното златно правило на доброто хранене, според специалистите е да се храним рационално, пълноценно и най-вече редовно.
По празниците обаче всички норми тотално се нарушават. Задръжките падат, яде се от всичко и по много. Често се злоупотребява с най-вредните храни - тлъсти меса и сладкиши.
Няма да е фатално, ако една вечер преядете, но на следващия ден обаче е задължително да осигурите почивка на организма си, съветват диетолози.
"След прехранване по празниците можем да бъдем на така наречения разтоварителен режим, като да преобладават в храненето предимно зеленчуците, а месото да звучи като десерт. 150-200 грама месо на ден, което да не е тлъсто. Като най-лесно смилаемо това е рибата без кожата, телешко и пилешко месо", посочи д-р Мария Далемска - гастроентеролог и диетолог, цитирана от БНТ.
Всичко това не важи, ако сте спазвали Коледните пости. Преди да включите месото отново в менюто си трябва внимателно да се захраните.
"Хубаво е тези дни след празниците храната да бъде наситена с мляко и млечни произведения, но да бъде нискомаслено млякото, сметаната също може да се ползва, рохки яйца от време на време, да не се прекалява с тях", съветва д-р Мария Далемска.
Ако обаче не сте прекалили с храната, а с алкохола - тогава наблегнете на течностите. Киселото мляко също е добър вариант. Ако и това не помогне, опитайте най-добре изпитания лек срещу махмурлук - порция гореща шкембе чорба.