Експерт: Не консумирайте обилно храна след постите

Булфото (архив)
share

Нито на самата Бъдни вечер, когато традиционно се консумират 7, 9, 11 ястия, не би трябвало да консумираме прекалено големи количества храна, нито пък веднага след Бъдни вечер в 24.00 часа или ранната утрин на коледния ден не трябва да предозираме с различни видове храни и кулинарни шедьоври или отново в наш български стил - алкохолни или газирани напитки“, каза професор Донка Байкова пред Фокус.

По думите на специалиста след 40-дневните пости храносмилателната система трябва да се пази, тъй като тя е нямала нужда да разгражда животински храни. „Ако след Бъдни вечер и Коледа ги поставим в режим на свръхработа, тя може да се окаже рискова за възникване на съответен здравен проблем - болестен процес гастрит, ентерит или колит“, каза тя.

Проф. Байкова обясни, че за съжаление често пъти всички органи на храносмилателната система – стомах, черва, задстомашна жлеза - панкреас и жлъчка се намират в рефлекторна връзка и ако имаме проблем в един от тези органи или е натоварен един от тях, може да се получи реакция и при останалите.

Водещи новини

Още новини