Няма закон, който да задължи Тодор да плати издирването

Булфото (Архив)
share

Операцията по спасяването на 40-годишния Тодор Владимиров в Стара планина, по груби сметки струва 20 000 лв. Това включва както разходите на планинските спасители, така и военният хеликоптер „Кугър“, който за един час полет е глътнал 7000 лв. „Няма закон, който да задължи Тодор да си плати за операцията. Всичко е на добра воля“, заяви пред „Телеграф“ шефът на ПСС Радко Марков.

Той обясни, че ако хората си поръчат операцията, идват и си плащат. „Иначе не знам как да ги задължим. Ако не пожелаят, излиза, че пием една студена вода и толкова. Няма да ни е за първи път“, коментира още Марко.

Тодор Владимир няма планинска застраховка, показа проверката на ПСС. Въпреки това обаче той е убеден, че е опитен планинар и е тръгнал в понеделник да покорява връх Ботев. Движел се първоначално със своя приятел Теодор Насков, който обаче заради лошото време се отказал. Във вторник по обяд мъжът изгубил връзка с Тодор. Силно уплашен, той сигнализирал на спасителите, припомня „Телеграф“. След няколко дни обаче Тодор сам се появи в хижа „Васил Левски“. Това стана точно, когато и военните се включиха в издирването му.

Водещи новини

Още новини