Мая Манолова внесе законопроект за 100% мажоритарни избори в два тура (снимки+видео)

Булфото
share

Омбудсманът на Република България Мая Манолова, представители на инициативния комитет за провеждане на „Национален референдум 2016 - Тошко Йорданов и Иво Сиромахов, както и независимите експерти Валери Найденов, Мира Радева и Боян Атанасов внесоха Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, предаде репортер на Новини.бг.

Те депозираха в деловодството на НС законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Новият законопроект изразява категоричната воля на гражданите за промяна на пропорционалната избирателна система с мажоритарна, както и за намаляване на държавното финансиране на политическите партии и въвеждане на задължително гласуване на избори и референдум.

Настоящият законопроект се предлага в отговор на очакванията и заявената воля на гражданите, които подкрепиха проведения национален референдум. Предлаганият нов закон включва въвеждането на мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура. Всички 240 народни представители ще се избират по мажоритарна система с регистрирани в едномандатни избирателни райони. Всеки избирател ще има право на един глас за избор на мажоритарен кандидат в едномандатен избирателен район.

Дава се възможност на българските граждани в чужбина също да могат да избират мажоритарни кандидати.

Предвижда се ЦИК да назначи 231 районни избирателни комисии.

Манолова обясни, че законопроектът не е съвършен, но се надява и политическите партии да представят свои законопроекти, за да може да се изработи изцяло нов Изборен кодекс.

Водещи новини

Още новини