9 милиарда лева отиват за пенсии, минималната заплата скача

Булфото (Архив)
share

Близо 9 милиарда лева ще се изразходват за пенсии през следващата година. Това предвижда проектобюджетът на Националния осигурителен институт (НОИ). Общите разгоди на Държавното обществено осигуряване (ДОО) ще са над 10 милиарда, предаде БНР.

И догодина парите, които държавата събира от осигуровки, няма да покрият харчовете на общественото осигуряване. 4,3 милиарда лева ще е дупката и тя ще се покрие със средства от държавния бюджет чрез събраните данъци. С един процент ще се увеличи вноската за пенсия от 2017 г.
Няма да се вдигат обаче минималните осигурителни прагове по професии. Заради по-високата минимална заплата от 460 лева, която се планира, ще се увеличат само праговете, които сега са под това ниво.

Държавата готви увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Минимумът ще е 460 лева при 420 в момента.

Възрастта и осигурителният стаж, необходими за пенсия при всички категории, ще продължат да се повишават. В сектор "Отбрана" ще се искат 53 години навършена възраст и 27 години стаж за двата пола. Очаква се догодина броят на пенсионерите да намалее с около 3 000 души.

Водещи новини

Още новини