Преговорите за минималните осигурителни доходи се провалиха

  • 26 август 2016 19:57

  • 4838
  • 2
Преговорите за минималните осигурителни доходи се провалиха
© Булфото

Преговорите за минималните осигурителни доходи през следващата година се провалиха. За първи път станахме свидетели на абсолютен бойкот от страна на бизнеса, който не се яви на срещите със синдикатите в социалното министерство.

Всяка година бизнесът и синдикатите договарят минималните суми, под които шефът няма право да ни осигурява. Те са различни за различните професии и длъжности.

Тази година работодателските организации призоваха членовете си да не подписват споразумения със синдикатите. Призивът е чут, ако съдим от работните срещи в социалното министерство, които се проведоха тази седмица. На тях се е явил представител на работодателите само в една икономическа дейност от общо 85, съобщава БТВ. В друга една са подписали споразумение извън срещите.

Миналата година се постигнаха договорки в 48 икономически дейности. В останалите праговете бяха увеличени с решение на социалния министър.

В охранителния бранш в момента няма синдикати, с които работодателите да преговарят за минималните осигурителни доходи. Затова размерът им определя социалното министерство. Бизнесът категорично настоява праговете да отпаднат. Причините са, че след кризата драстично се разминавали с реалността в някои сектори, увеличавали сивата икономика, ограничавали заетостта и не съществували в нито една европейска държава.

Засега е ясно, че поне през следващата година прагове ще има. След това съществува вероятност те да бъдат заменени от колективни трудови договори по браншове, в които всичко свързано с доходите на работника се договаря. Финалната права на преговoрите за минималните осигурителни доходи за догодина е в понеделник, освен ако министерството не удължи срока. Тогава се очаква синдикати и бизнес да заявят окончателно постигнали ли са споразумение в някоя област. Ако няма споразумения, социалният министър ще трябва да вземе решение какво да прави - дали да остави праговете на нивата от тази година, или да ги увеличи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4838 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.09.19 | 12:42

2
А бе пишете колко работодатели са осъдени и са в затвора по новият закон от НК за укриване на осигуровки,пък и не искали да има минимални осигурителни прагове.

2016.08.30 | 16:19

1
в крайна сметка всичко се плаща от работещите , тия% от този от онзи са замазване на очите и отлагане на вноските във времето , те пък от своя страна /вноските/ се открадват от държавноста или от частни фондове , върви та живей в ;уредената ;държава

Добави коментар

Водещи новини