Децата от училището в Кърджали не са претърпели хранително натравяне

Булфото (архив)
share

Причината за неразположението на децата от СУ "Йордан Йовков" в Кърджали не е хранително натравяне, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

Столовата на кърджалийското училище бе затворена на 10 октомври от Областната дирекция по безопасност на храните, заради опасение за натравяне на 15 ученици от училището. Децата на възраст 1-5 клас бяха приети в инфекциозното отделение на МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" с повръщане, болки в корема и диария и три дни по-късно изписани.

От БАБХ посочват, че всички проби от храната, от контактните повърхности и посудата в кухнята са отрицателни. Най-вероятният причинител за инцидента е стафилококова инфекция, пренесена от персонала. Това показват и лабораторните резултати на Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Кърджали, обясняват от БАБХ.

От там допълват, че стола ще бъде превантивно дезинфектиран. След това отново ще бъдат взети проби от повърхностите и инвентара в кухнята и при потвърждение на отрицателни резултати дейността му ще бъде възобновена.

Водещи новини

Още новини