Бойко Борисов: Културни находки бавят изграждането на газови връзки със съседите

share

Изграждането на интерконекторни връзки с газопреносните системи на съседни страни се бави и заради разкриването на културно-исторически паметници. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на дискусия с представители на бизнеса по време на Шестата годишна среща на правителството с бизнеса, предаде БТА.


През март догодина ще има първа копка на интерконектора с Гърция, отбеляза премиерът. Осемдесет паметника на културата се явиха по трасето, уточни той. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че всички етапи от предпроектните дейности вече са преминати и проектът ще започне още от следващата година. Относно интерконекторната връзка с Турция по думите на Борисов има интереси България да не участва сама в този проект, а да бъде направено смесено предприятие с други европейски държави.

Според премиера от голямо значение ще бъде какво ще реши турският премиер Реджеп Тайип Ердоган по въпроса. Ако не се договорим по никакъв начин да направим самостоятелна тръба с Турция, ще инициираме дебат да направим смесено дружество с други страни, каза премиерът. По това трасе минава и "Набуко", много се надявахме той да стартира, но няма движение по този проект, макар че ЕК го заявява като приоритет, коментира Борисов.

Трайчо Трайков заяви, че проектите за междусистемни газови връзки са закъснели поне с 20 години и че сега правителството работи по тях в ускорени темпове. Хубавото в това, което се случва с Южния газов коридор е, че се поставя на дневен ред Транскаспийския тръбопровод - нещо, което ще даде реална възможност за достъп до газ, каза Трайков. Той посочи и че във време на икономическа криза в ЕС се работи върху алтернативни проекти - "мини Набуко" или "Набуко на модули" и че България ще участва във всеки подобен проект.

Водещи новини

Още новини