НЦИОМ: За 3/4 от българите отминаващата година е била лоша

share

В края на ноември равносметката на три четвърти от българите - 76% за изминалата година е по-скоро негативна.

Според национално представително проучване на НЦИОМ, проведено от 18 до 24 ноември, 33% смятат, че за този период материалното им положение се е влошило.

Подобно мнение е характерно предимно за хората на възраст между 40 и 49 години, за нискообразованите, за бедните и за ромите. 43% от интервюираните преценяват, че през 2011 г. са живели също толкова лошо, както и преди. Такава е самооценката най-вече на възрастните, на нискообразованите, на живеещите в селата и на бедните, пише "Труд".

За пореден път се потвърждава тенденцията най-засегнати от влиянието на икономическата криза да бъдат уязвимите обществени прослойки - възрастните, нискообразованите, крайно бедните и представителите на етническите малцинства.

Ето защо и преценките на тези групи хора за собственото им материално положение са преобладаващо негативни. Част от тях продължават трудно да намират работа, защото не притежават необходимите знания, умения и квалификация.

Възрастните хора или вече са пенсионирани и са изцяло зависими от фиксиран доход от пенсия, или са навлезли в предпенсионна възраст и трудно намират работа.

Една четвърт от пълнолетните българи (24%) възприемат изминалата година като по-скоро успешна за тях. 21% от анкетираните и преди година, и сега са материално обезпечени и живеят добре, а3% дори твърдят, че през 2011 година са се замогнали. Такава позиция заемат хората на възраст под 40 години, високообразованите и живеещите в столицата.

Социално-демографските характеристики на хората, които живеят добре и се справят успешно с предизвикателствата на кризата, остават непроменени през последните години. Заможните разполагат с необходимите финансови ресурси не само да преминат безпроблемно през кризата, но и допълнително да се развиват. Младите вярват, че разполагат с достатъчно време, за да постигнат целите си и се надяват, че ситуацията рано или късно ще се подобри. Част от високообразованите българи са в състояние да намерят сравнително лесно работа, могат да се преквалифицират и като цяло са конкурентоспособни на пазара на труда.

Оптимистични очаквания за 2012 година имат 31,6% от участвалите в изследването. Това са предимно хора на възраст до 39 години, заможни и жители на областните центрове.

Мнозинството от интервюираните не очакват за тях следващата година да бъде по-различна от сегашната. 31,2% смятат, че и през 2012 г. ще живеят по същия начин, както и сега, а 28,6% очакват да живеят дори по-зле. Най-големи песимисти са хората на възраст над 50 години, нискообразованите, крайно бедните и ромите.

Приблизително равните дялове от интервюирани, които във възгледите си не разграничават очакванията си за собственото им бъдеще от това на страната като цяло, показват, че хората оценяват състоянието на страната през призмата на собственото си благополучие. И в настоящото изследване се потвърждава тенденцията масовите обществени преценки за лоша икономическа ситуация в страната до голяма степен да се базират на усещането на хората, че те самите живеят зле.

В края на 2011 г. 57% от интервюираните твърдят, че изпитват затруднения да плащат сметките си за вода, ток и отопление. Поради финансови затруднения 54% от участвалите в изследването признават, че не са отишли на предварително планирана от тях почивка, а 53% са ограничили покупката на стоки от първа необходимост.

Над половината анкетирани (52%) са отложили планиран ремонт на жилището или планирана покупка на мебели.

45% от имащите кредит признават, че през изминалата година са се затруднявали в погасяването на вноските по него.

21% от работещите са останали трайно без работа, а 19% - временно (за по-малко от шест месеца).

Водещи новини

Още новини