Стотици изпратиха Димитър Цонев (обновена+снимки+видео)

Булфото
share

Стотици близки, колеги, приятели и политици дойдоха да се сбогуват с журналиста Димитър Цонев днес на неговото поклонение в столичния храм "Св. Седмочисленици".

"Аз ще го запомня само с добро, той самият беше голям добряк. Много ми помогна по времето на премиерството. Имаше феноменално чувство - първо за отговорност и професионалност, но и за хумор, и да импровизира в трудни моменти. И въобще винаги беше чудесна подкрепа и жалко е, че си отиде", каза пред журналисти Симеон Сакскобургготски. Димитър Цонев беше говорител на бившия премиер.

Журналистката Цветанка Ризова определи Димитър Цонев като съвършен колега, много прекрасен и много добър човек. Той беше много спокоен, много мъдър и добронамерен. Беше човек, който можеше да анализира, можеше да говори, а можеше и да мълчи, сподели Ризова, която е работила заедно с Димитър Цонев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза пред журналисти, че Димитър Цонев винаги е бил много подготвен професионално за разговорите, които са водили. Извън камерата бяхме приятели и много ще ми липсва, добави Нинова. Тя сподели, че Димитър Цонев е бил също много човечен, много мил и сърдечен човек.

Проф. Огнян Герджиков, който е бивш председател на Народното събрание, каза че ще запомни Димитър Цонев като един изключително позитивен човек - слънчев и изключително интелигентен. С неговата кончина загуби не само телевизията, но загубихме всички ние, защото като че най-качествените хора си отиват "с предимство от този свят". Много ми е мъчно за него и не мога да повярвам, че вече го няма, сподели проф. Герджиков.

Омбудсманът Мая Манолова каза, че Димитър Цонев е бил много добър, много почтен и много професионален човек. "Не познавам толкова добър човек сред журналистите и сред колегите си", заяви Манолова. Тя отбеляза, че Димитър Цонев винаги е имал възможност "да я постави на тясно - нея, или някой друг от събеседниците си, но никога не го е правил". Димитър Цонев винаги е бил добронамерен, почтен, един от най-добрите хора, изобщо, които познавам, каза Мая Манолова.

Дошлите на поклонението не носеха цветя, след като близките на Димитър Цонев призоваха преди дни пред медии - вместо цветя, парите за тях да се даряват на фондацията, която ще бъде създадена в памет на Митко Цонев, за да подпомага млади журналисти.

След дошлите на поклонението на Димитър Цонев бяха генералният директор на БНТ Вяра Анкова, както и много негови колеги от националната телевизия.

С журналиста се сбогуваха също министрите Меглена Кунева и Вежди Рашидов, както и Сергей Станишев, Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Ангел Найденов, Красимир Велчев, Росен Петров, Даниел Вълчев, Уляна Пръмова, Венелина Гочева, Сашо Диков, Маргарита Михнева, Велислава Дърева, Камелия Тодорова и много други.

Водещи новини

Още новини