Експерти пуснаха на свобода млади египетски лешояди (снимка)

ПП "Русенски Лом"
share

Експерти пуснаха на свобода три млади египетски лешояда. Това съобщиха от дирекцията на природен парк "Русенски Лом".

Трите млади лешояда, дошли от европейски зоологически градини по-рано през месеца, бяха поставени в изкуствена клетка до природозащитен комплекс "Ломовете" край село Нисово, в която се приспособяваха към живота в природата. Така днес те са били пуснати на свобода.

Ще бъде променен и режимът им на хранене, за да бъдат стимулирани да летят. Следващият етап от процеса по приспособяване е подготвен - на площадката за изкуствено подхранване са поставени макети на птици, които да ги привлекат към мястото.
Поведението на младите лешояди се следи от доброволци и специалисти от "Русенски Лом". Имало е опасения дали птиците ще излетят, тъй като те са излюпени в плен и не е било ясно какви инстинкти имат.

От дирекцията на природния парк обясняват, че това са първи опити на Балканите за интродуциране в природата на идващи от изкуствена среда египетски лешояди.

"Русенски Лом" е избран за извършването на тези дейности, тъй като тук са създадени условия за поддържане на вида, събран е опит от предишни акции и не на последно място - заради двойката лешояди с малко, обитаваща района. При добро развитие на обстоятелствата птиците ще направят връзка и ще отлетят заедно към Африка за зимата. Напредъкът им ще се следи периодично чрез поставени сателитни предаватели.

Дейностите по адаптация и наблюдение са по проект "Помощ за египетския лешояд" на Българското дружество за защита на птиците.

Водещи новини

Още новини