Свещеник - боксьор раздава крошета в Благоевград

share

Няма жител в Благоевградско, който да не познава най-екзотичния отец Андон Шавулев, който с еднаква страст и любов изповядва вярата и е треньор по бокс, пише в Труд.

За 60-годишния черноризец връзката между Библията и ъперкътите не е странна, защото - казва - те мирно съжителстват в него. Освен това философията и при двете е една и съща - никога не удряй паднал човек!

Отец Дончо, или благоевградският Джордж Форман (както му казват още), сутрин с расо служи в местния храм “Въведение Богородично”. Но стане ли 19 ч, тича в спортната зала, където го чакат 30-ина хлапета, за които е идол. Половината са сирачета или деца, изоставени от родителите си. Чрез спорта ги е накарал да заобичат света, да намерят мотив да продължат напред, да ходят на училище. “Вярата не си натрапвам, тя идва постепенно - за нея трябва да има вътрешна потребност”, казва мъдрият отец. Сред възпитаниците си имал дори мюсюлмани. “Ако си толерантен, винаги ще прибереш чедата си от твоето стадо. Но не може да си грабител и да крадеш от друго стадо”, твърди отец Андон.

Самият той е от с. Лозница, Мелнишко, а от дете се увлича по бокса. Признава, че мечтаел да стане шампион, но животът му го свързал с Бога, което за него е най-голямото щастие. Първите удари научил в Пета танкова бригада, а после станал треньор. Преди години бе един от първите учредители на боксов клуб “Пирин”. По-щурите юнаци първо се наиграват там, а после не правят бели по улицата. Години по-късно осъзнавали какво им е дал отецът, идвали често с думите: “Благодарим, тренер.” В момента 10-12 негови възпитаници се състезават в републиканските първенства и вече са донесли 4-5 медала на клуба.

Отецът има двама синове и една дъщеря, всичките минали през неговата школа за труд и дисциплина.

Водещи новини

Още новини