Русинова: Около 200 милиона лева се дават за социални услуги (снимки)

МТСП
share

Около 200 млн. лв. средногодишно се отделят за финансиране на делегираните от държавата социални услуги. Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в Разград. Там тя посети Дом за възрастни хора и Дневен център за възрастни с увреждания, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. Тя бе придружена и от земеделският министър Десислава Танева.

"Министерството на труда и социалната политика работи съвместно с Националното сдружение на общините за реформирането на домовете за възрастни хора", каза Русинова.

Министърът обясни, че благодарение на средствата от оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“ и „Региони в растеж“ ще има възможност голяма част от съществуващите домове да бъдат трансформирани, за да предлагат модерни, висококачествени и комплексни услуги за възрастни хора в България.

Първият етап на реформата ще обхване институциите, в които са настанени хора с увреждания и с деменция. Там с годините не е имало нито инвестиции в инфраструктура, нито за подпомагане на екипите, каза министър Русинова. Тя припомни, че МТСП разработва нов Закон за социалните услуги. Според нея регламентирането на социалните услуги в отделен закон ще реши няколко проблема. На първо място ще повиши тяхното качество и ще доведе до по-добра ефективност при изразходването на публичния ресурс, каза Русинова. Тя подчерта, че реформата ще създаде условия за реална конкуренция между всички около 1600 доставчици на социални услуги,които са регистрирани в Агенцията за социално подпомагане.

Друга положителна промяна ще е по-доброто насочване на услугите към нуждите на хората, което е най-важната ни цел, добави министърът. Русинова поздрави екипа на община Разград за работата по създаването на комплексни социални и здравни услуги и изрази увереност, че това ще повиши качеството на възрастните хора в региона.


 

Водещи новини

Още новини