КАТ: Родителите да затегнат контрола над децата по пътя

share

Увеличава се броят на родителите в Благоевградско, които купуват мотопеди на децата си, въпреки че са непълнолетни и неправоспособни шофьори. Това съобщи на пресконференция Димо Чобанов-началник сектор „Пътна полиция”.

По думите на Чобанов през последните години се отчитат по-малко пътни инциденти с деца, за сметка на това броят им през летните ваканционни месеци се увеличава. От сектор „Пътна полиция” са категорични, че родителският контрол играе много важна роля за безопасността на децата.

Органите на реда апелират за повишено внимание от страна на водачите и препоръчват шофьорите да се движат с по-ниска скорост в населени места, дори по-ниска и от препоръчителните 50 километра.

„Децата нелогично се плашат повече от по-големите, товарни автомобили, макар че са по-бавни, а не толкова от леките, които всъщност са по-опасни, защото се движат с по-голяма скорост. Ако сте зад волана на лек автомобил, вие сте в по-голям риск да блъснете дете. Повишена е опасността от блъскане на внезапно пресичащи деца на местата за почивка извън селищата.

Много често някои спират автомобила от едната страна, после пресичат към заведенията и магазините от другата страна на пътя. Преминавайте бавно и предпазливо покрай тези места. Често се случва от семейството от другата страна да са пресекли бащата, майката и едното дете, а другото да се стреми да ги догони. В такъв момент то изтичва на платното без да се огледа”, заяви Чобанов.

Областната дирекция на МВР-Благоевград ще засиля полицейското присъствие във всички населени места в областта във връзка с кампанията „Ваканция! Да опазим живота на децата на пътя”, каза още Димо Чобанов. В периода от първи до 15 юли най-вече в малките населени места в Благоевградско ще се провеждат специализирани полицейски операции за спазване изискванията на Закона за движение по пътищата, ще се следи стриктно и за ползването на обезопасителни колани, каски и шофиране от неправоспособни и непълнолетни лица.

От „Пътна полиция” информират, че законът забранява предоставянето за ползване на всички моторни превозни средства, включително мотопеди, на непълнолетни. Глобата при нарушения е от 100 до 300 лева. В хода на проверките полицаите ще разясняват какви са ползите от ползването на обезопасителни колани и каски, както и от системите за превоз на деца. При издаването и връчването на шофьорски книжки, на водачите също ще се предоставя такава информация.

Водещи новини

Още новини