Превърнаха в пешеходна зона мост в центъра на Перник

share

В пешеходна зона е превърнат железен железопътен мост над река Струма в централната градска част на Перник. Съоръжението е на над 100 години, строено е за нуждите на мината.

Първоначално оттам са преминавали рудничните вагонетки, а след това с развитието на Перник като индустриален център и всички товарни влакове, обслужващи близката стоманолеярна, машиностроителния завод "Струма" ,ТЕЦ "Перник" и мината.

Автентичният вид на съоръжението е запазен. Мостът е много здрав, по конструкцията му няма нито една спойка, металните елементи са захванати с нитове и нито един от тях не е поддал, коментира Петър Топузов - управител на фирмата, извършила преустройството.

Монтирана е дървена пътека с парапети от двете й страни. Върху металната конструкция е нанесено специално антикорозионно покритие, което има 50-годишна гаранция. Проектът е реализиран, след като първоначалните собственици на моста - бившия машиностроителен завод "Струма" и държавната агенция "Железопътна инфраструктура" дариха съоръжението на община Перник. Стойността на ремонта е 39 000 лв.

Днес кметът Росица Янакиева преряза лентата на новата придобивка за перничани. Предстои да бъде направено декоративно осветление.

Водещи новини

Още новини