ТЕЛК - овете за работна инвалидност преминават към НОИ

share

Преминаването на ТЕЛК-овете за работна инвалидност към НОИ предвиждат част от мерките за стабилизиране на осигурителната система.

Това каза пред журналисти вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/, в което синдикатите не участваха. Очаква се това да стане през втората половина на 2012 г.

Според Дянков, по този начин ще се затегне контрола върху инвалидните пенсии. ТЕЛК-овете за деца и пенсионери няма да преминават към НОИ.

Друга обсъждана тема е била плащането на лични осигуровки от самите служители в държавната администрация, съобщи министърът. Идеята е тези промени да станат възможни до средата на 2012 година. По негово мнение днешното заседание на тристранката е било легитимно, въпреки неучастието на синдикатите.

Според Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, легитимност на заседанието няма, защото НСТС е консултативен орган. Преди началото на заседанието Данев посочи, че нелегитимността на Тристранния съвет не пречи да бъдат изказани вижданията на работодателите.

Тристранният съвет е обсъдил и въпроса за изплащането на всички заплати по банков път.

Водещи новини

Още новини