Протестиращите земеделци отмениха блокадата на София тази вечер

Булфото
share

Зърнопроизводителите са спрели тракторите, които по-рано тръгнаха към София за протест. Това стана ясно след среща, продължила близо час и половина между министъра на земеделието Мирослав Найденов и Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

В името на диалога Радослав Христов се обадил на своите колеги по машините, за да ги спре. Към момента на разговорите най-близко трактори е имало при Ботевград. Очакваше се в столицата да пристигнат поне 170 машини. Искаме разговорите да се водят спокойно, каза Радослав Христов, като мотивира решението.

Министър Мирослав Найденов оцени жеста на зърнопроизводителите. И министър Найденов, и Радослав Христов изчакват края на заседанието на бюджетната комисия, което в момента се провежда, за да се види какви позиции ще заемат и двете страни за исканията на зърнопроизводителите. Министърът отново припомни, че към този момент е невъзможно увеличаването на парите за сектор "Земеделие", което е едно от основните искания на протестиращите. Найденов обаче каза, че днес със зърнопроизводителите е бил коментиран въпроса с акциза.

Едно от исканията е за възстановяване на акциза за гориво за обработка на земеделска земя, предаде БНР. Зърнопроизводителите казаха, че въпреки спирането на машините, те ще останат по места да изчакат края на разговорите. Не стана ясно дали става въпрос за резултатите от провеждащото се в момента второ четене на бюджета за догодина в бюджетната комисия на парламента.

Ако все пак се стигне до навлизане на машините в столицата, маршрутът, по който ще се придвижват тракторите на протестиращите земедлци, ще бъде по бул. „Ботевградско шосе”, бул. „Владимир Вазов”, моста „Чавдар”, бул. „Кн. Ал. Дондуков”, наляво по бул. „Васил Левски”, надясно по ул. „Оборище”. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

"Пътна полиция" - СДВР трябва да осъществи придвижването на селскостопанската техника по този маршрут, на не повече от 20 машини едновременно. „Пътна полиция” към СДВР трябва да осъществи контрол за недопускане на моторни превозни средства с максимална маса над 4 т.

По последна информация техниката засега е спряна по местата й. Във връзка с провеждане на протест на Национално сдружение на зърнопроизводителите от 1 декември до 8 декември 2011 г. се въвеждат промени в организацията на движението, престоя и паркирането. От 21.00 часа на 01. 12. 2011 г. до 21.00 часа на 08. 12. 2011 г. се забранява престоят и паркирането, с изключение на тракторите на участниците в протеста, както следва:
-на бул.„Кн. Ал. Дондуков” между ул. ”Сердика” и ул. ”Бачо Киро”;
-на паркингите на пл. „Св. Александър Невски”, като на 08. 12. 2012 г. да се освободи частта от ул. „Оборище” до ул. „11-ти август” поради официалното посещение на председателя на Военния комитет на ЕС генерал Хакан Сирен.
От 21.00 часа днес до 07.00 часа на 02.12.2011 г. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, както следва:
- по ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С.Раковски”;
- по ул. „11-ти август” между ул. „Оборище” и ул.„Московска”.
От 08.00 до 18.00 часа на 02. 12. 2011 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „15-ти ноември”.

Организаторът трябва да спазва Закона за движение по пътищата, чл. 140, ал. 1 и ал. 6, както и Наредба 15 от 07.04.2008 г. за реда за движение по пътищата, отворени за обществено ползване на колесни трактори, тракторни ремаркета и друга самоходна техника, регистрирани съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горска техника – чл.1, ал. 2 и ал. 4.

„Център за градска мобилност” ЕООД – поделение „Паркиране и мобилност” да закрие паркинг „синя зона” и „служебен абонамент” за горепосочените време и място.

Протестиращите земеделци заявиха пред Нова телевизия, че ако не се изпълнят исканията им, тръгват към София и утре столицата ще бъде блокирана. Те предварително се извиниха за неудобствата, които протестът им може да причини.

Водещи новини

Още новини