Често домашното насилие над възрастни хора остава скрито

Булфото
share

Много често домашното насилие над възрастни хора остава скрито. Това каза на международна конференция за домашното насилие над възрастни хора Евелина Милушева – координатор на проекта на БЧК „Разчупване на табутата”.

Причина за това - насилието да остава скрито е, че в повечето случаи възрастните хора живеят изолирано. Много често възрастните хора не разпознават домашното насилие като такова. Трета причина са страхът и срамът от това, че са насилвани, обясни Милушева.

БЧК разработи проект „Разчупване на табутата”, който е насочен срещу домашното насилие над възрастни жени. Първата част на проекта е реализирана в периода 2007 – 2009 г. В резултат на дейностите по него се е повишила информираността по проблема. Изработена е брошура, която е била полезна за уязвимите групи. Направени са и предложения за законодателни промени.

Като продължение на първия проект е разработена и втора част - „Разчупване на табутата” – 2, която се реализира в периода от декември 2009 до декември 2011 г. Проектът е финансиран от програма Daphne. Целта е да продължи борбата с насилието над възрастни хора. Разработена е обучителна програма за разпознаване на насилието над възрастни жени. Целевите групи по проекта са специалистите от социалната и здравната сфера, лектори от образователни институции. Индиректните бенефициенти по програмата са възрастните жени и техните близки. Създаден е и консултативен съвет за реализацията на проекта.

Като основен резултат от програмата е повишената информираност по проблема, отбеляза Милушева. Създадена е електронна страница на проекта. Публикувани са много материали в сайта на БЧК. Разработена е обучителна програма. Изготвени са препоръки за промени в законодателството, касаещи насилието над възрастни жени.

БЧК ще продължи да работи по проблема, за да има чуваемост и да се вземат мерки, отбеляза Милушева. Ние сме търсен партньор от различни международни институции, допълни д-р Надежда Тодоровска от БЧК.

Водещи новини

Още новини