Из страната се събират земеделци за протест

Булфото
share

Повече от 100 селскостопански машини и трактори се събраха край Карнобат по пътя за София за националния протест на земеделците. До блокиране на пътя не се стигна.

Протестиращите вероятно ще се присъединят към останалите си колеги. Има замисъл за блокиране на гранични пунктове и магистрали.

Недоволството на фермерите започна след гласуването на първо четене на бюджета за следващата година, в който са заложени 230 милиона лева по-малко от обещаните средства. Протестиращите приеха и националната декларация, в която се настоява
правителството да преразгледа и да промени внесения закон за Националния бюджет за 2012-а в частта, засягащо финансовата рамка за сектор "Земеделие".

Около 150 трактора и земеделски машини от Пловдивски и Пазарджишки регион всеки момент ще потеглят от пловдивското село Труд, за да протестират с искане за повече пари за земеделието.

Протестиращите ще обиколят възлови булеварди в Пловдив, след което ще се спрат пред зала „Строител” за Карловско шосе, за да изчетат протестната декларация. Протестиращите искат оставката на министъра на финансите Симеон Дянков, както и повече министри да се откажат от постовете си, съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

Според него българските зърнопроизводители са на опашката на европейските си колеги, има неизпълнение на финансовата рамка от миналата година. Лозунгите, които са издигнали са: „Стига некадърно управление”, „Стига унижения на опашката на Европа”, „Искаме закон за браншовите организации”, „Искаме да бъдем европейски фермери” и други. Сред тракторите има много модерна техника, но и техника на 20-30 години.

Водещи новини

Още новини