Андрей Райчев: Стачките в страната не са ефект от обедняването

share

Синдикатите са основните виновници за безхаберието в работническите среди. С тази стачка те показаха своята безпомощност, защото нямат предложения как да се увеличат приходите, говорят общи неща, създава се конфронтация, заяви Петьо Блъсков главен редактор на вестник „Република“, който гостува в предаването „Факторът Кошлуков“ по TV7, като подчерта, че става въпрос за синдикалната върхушка.
 
Според Андрей Райчев, социолог, който също беше поканен по темата, правителството най-сетне започва да прави реформи, но този път те не водят до светло бъдеще. По думите му те се свеждат до едно изречение - навсякъде, където държавата допира, разходите трябва да се сведат до минимум.
 
Петьо Блъсков обвини синдикатите, че през последните две години са изкарвали по 40-50 млн. лв. от обществени поръчки и участия в различни програми. Основният проблем според него е, че държавата се меси на всички нива и се връща контрола отпреди 20 години.
 
Третият участник в дискусията Тихомир Безлов, главен ескперт в Центъра за изследване на демокрацията, се съгласи с позицията и заедно с Андрей Райчев добавиха, че нашите профсъюзи са едни от най-лошите примери за синдикати в Европа, а обикновеният трудов човек няма никаква защита. Според Райчев нашите синдикални лидери са резултат от прехода и много повече мислят за държавата, отколкото го правят техните колеги по света.
 
И тримата заявиха за финал, че ситуацията е тест за властта и възможност правителството да покаже може ли да управлява и има ли смелост да бръкне в раната.

Водещи новини

Още новини