Марш "Свобода за конопа" поиска легализиране на канабиса

Getty Images/Guliver
share

Под мотото "Свобода за конопа" десетки граждани се отправиха на марш от столичния площад "Света неделя" към Министерството на здравеопазването, предаде репортер на Novini.bg.

Тяхното основно искане е да бъде разрешено конопът да се употребява с медицинска цел. Според тях е доказано, че канабисът помага на хора с тежки заболявания. Протестиращите минаха покрай сградата на Министерски съвет и Народното събрание, като крайната точка на шествието им е Борисовата градина.

В подкрепа на техните искания се обяви независимият депутат Велизар Енчев. Той настоява да бъде разрешено конопът да се използва за медицински нужди. В 13 държави от Европейския съюз това вече е факт. Дори в някои от тях личните лекари могат да го изписват за период от един месец, посочи той. Енчев обяви, че представлява пациентските организации и че в Комисията по здравеопазване преди седмица е влязъл в остър спор с депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, които са твърдо против и смятат, че това ще тласне много хора да използват марихуаната не за медицински цели.

Водещи новини

Още новини