Сьомгата, която се отглежда в развъдници, е бъкана с антибиотици, предупреждават редица екологични организации, пише в. "Телеграф".
Изследване на учени, цитирани в различни информационни сайтoве, е установило, че в големите рибарници, където се отглежда, се използват антибиотици, за да поддържат здравословното състояние на рибите. Голямата част от рибата, която се предлага у нас и по света, е от рибарници.
Проблемът със сьомгата, отглеждана в изкуствени условия, е, че има предпоставки за замърсяване на месото с различни биологични и химични отпадъци. Причината е, че рибата се залавя при пътуването си към сладководните водоеми, където трябва да хвърля хайвера си и фермерите изпозлзват само яйцата. Така хайверът се поставя за излюпване в басейни със сладка вода. Рибите биват хранени със суха храна, примесена с хормони и антибиотици, което спомага за бързия им растеж. След около 6 месеца сьомгата се мести в специални заграждения, които изглеждат като клетки на брега на океана. Храни се със специална храна, докато достигне големина за продажба. Една клетка събира около 20 000 риби, които се нуждаят от 250 кг. суха храна на ден. Една средно голяма ферма има капацитет 200 000 риби. Това са 2500 кг суха храна на ден. Проблемът е, че в клетките сьомгите са наблъскани една в друга толкова на гъсто, че морското течение заобикаля клетките и не успава да отмие отпадъчните продукти. Рибите плуват в собствените си фекалии и ги поглъщат. За да не се отравят тях, им дават антибиотици.
Рибите, които растат на свобода, получават розово-червеникавото оцветяване от консумацията на малки миди от крил. Месото на отглежданите във ферми сьомги е бяло, но тъй като потребителите отказвт да ги консумират, то се оцветява по изкуствен път. Фермерите добавят във фуража на рибата изкуствените оцветители астаксантин E161 и кантаксантин E161. Те се добиват по химичен път или се извличат от брашното от скариди.