БСП иска 5% ДДС за детските храни (видео)

novini.bg
share

ПГ на "БСП лява България" предлага по-ниска данъчна ставка по ДДС от 5 на сто за детски храни, храни за кърмачета, пелени, помощни средства за хора с увреждания, доставка на услуги за домашни грижи и гледане на деца и възрастни хора. Такива промени в закона за ДДС днес повторно левицата е внесла в Народното събрание.

Искаме тези стоки и услуги да бъдат по-достъпни за потребителите и да може по-голям кръг от хора да се ползват от тях, обясни целта Чавдар Георгиев.

Предвижда се по-ниската ставка да се прилага от 31 юли т.г., за да може от преизпълнението на бюджета намалението да бъде компенсирано. В момента ДДС върху тези стоки е около 20 000 млн.лв., посочи Георгиев.

По думите му, това няма да реши демографския проблем, проблемите на възрастните и хората с увреждания. Ако бъде подкрепено, ще се създадат по-облекчени условия за тези хора и ще е стъпка напред за по-достъпна социална политика, убеден е депутатът.
БСП предлага и по-прости правила за възстановяване и приспадане на ДДС.

В момента, разясни Чавдар Георгиев, малките и средни предприятия, най-вече работещите на ишлеме, страдат от големите фирми, които отлагат плащането към тях и съответно тези малки предприятия са длъжни да плащат налога без да са получили парите си за извършените от тях услуги.

Предложението е лице, което не е заплатило, макар и частично, стойността на получените стоки и услуги и то в част, реална или по-голяма от стойността на ДДС, да няма право на приспадане и възстановяване на данъка, докато не се разплати поне частично за стоките или услугите на съответния доставчик.

Водещи новини

Още новини