БАБХ установи отклонения в 6 от 100 проби от краве сирене

Булфото
share

Проверките на Българската агенция по храните установиха, че има отклонения в 6 от 100 проби от различни марки краве сирене. Оказва се, че на пазара наистина има "фалшиво" сирене, но не в първоначално разпространените размери.

В кашкавала и кравето масло резултатите не са показали наличие на растителни мазнини.

Преди две седмици от Агенцията на млекопреработвателите заявиха, че над 60% от сиренето в търговските вериги съдържа растителни мазнини, припомня БТВ.

В последните десет дни Агенцията по храните е взела повече от 400 проби. За да стане ясно дали в сиренето има само мляко в лабораторията най-напред извличат само мазнините, а след това ги анализират. Цялото изследване отнема най-малко три дни. Досега са готови резултатите от 160 проби, като 100 от тях са на сирена. Само в шест от тях са намерени растителни мазнини.

Пробите с отклонения ще бъдат пратени и в лаборатория в Германия. Експерти подчертават, че наличието на растителни мазнини в млечните продукти не е незаконно. Те обаче трябва да са посочени на етикета. Това са така наречените имитиращи продукти, които стоят на обособено място и са на значително по-ниска цена.

Водещи новини

Още новини