Инженер се преби в шахта, която сам проектирал

share

Инж. Райко Недялков от Шумен, който оцеля след като падна в проектирана от него 6-метрова шахта, сега ще търси съдебна отговорност от лошите строители.

Инцидентът стана миналия четвъртък на магистрала "Хемус", а Инспекцията по труда още изяснява кой е виновен, пише "Труд".

Инженерът е със счупен лумбален прешлен и за 20 дни е прикован на легло. "Сега съм с колан и шини на кръста. В нещо като кофраж съм", шегува се в свой стил инж. Недялков.
Той обяснява, че неговите чертежи са били абсолютно точни, но не са спазени от изпълнителите.

Първо, капакът на шахтата не е с точната големина и затова е поддал, вътре нямало и метална стълба. Инж.Недялков полетят заедно с капака в бездната, от чийто стени стърчала арматура. Той обаче бил с кожух, вдигнал си ръцете и така между тях била главата му.

"Нямам драскотина, само голямо натърване и счупения прешлен", обяснява специалистът, който се чуди колко време ще отнеме лечението му. Благодарен е, че на мястото бил с колеги геодезисти, които трябвало да заснемат участъка от магистралата. Ако е бил сам, е щял да остане завинаги вътре.

Извиканите спасители от Гражданска защита спуснали бързо стълба и проектантът сам се изкачил целият в кал. Изпълнител на магистралата е шуменската фирма "Автомагистрали-Черно море", но е възможно за ВиК-строителството да са наемани подизпълнители и това ще се уточнява.


 

Водещи новини

Още новини