Ще уволняват железничари, ако стачкуват

Булфото
share

До 10 декември ще бъде подписан договорът за осигуряване на ваучери за служителите на БДЖ, а този за набавяне на работно облекло до 15 декември. Правим всичко възможно по въпроса.

Това заяви на пресконференция по повод предстоящата стачка в железниците председателят на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров.

"По отношение на твърденията за оценките на ЕК за реформата в железниците ни искам да кажа, че в констатациите се посочва, че има съмнения относно жизнеспособността на плана за оздравяване, защото има заложени макроикономически показатели, които няма да се изпълнят. Тези показатели обаче са правени миналата година и при сегашната рецесия в Европа ще бъдат променени. Планът за преструктуриране е отворен и той ще бъде актуализиран периодично, като ще включим и основателните забележки на ЕК. Оттам искат да бъде заложена възможността и за негативен сценарий, при който дружеството да може да оцелее. ЕК ни препоръчва БДЖ да има 50% собствен принос при помощ от страна на държавата за спасяване на дружеството от фалит, което ще бъде направено. С продажбата на "Товарни превози" ще изпълним това изискване на комисията и ще осигурим необходимите средства. По този начин държавната помощ ще бъде с поне 150 млн. лв по-малко, отколкото ако не извършим навреме реформите. Ако проведем правилно мерките, почти сигурно е, че догодина нито една от дъщерните компании на БДЖ няма да бъде на загуба", категоричен бе Владимиров.

Директорът на "Пътнически превози" Методи Христов заяви, че ще бъде изготвен списък с влаковете, които няма да пътуват при евентуална стачка. Ще бъдат възстановявани и парите на клиенти, закупили предварително билети за определените влакове.

"Може би около 27 000 пътници ще бъдат засегнати от стачката, което означава около 540 автобуса, които "БДЖ Пътнически превози" няма как да осигури", заяви Методи Христов по повод осигуряването на алтернативен транспорт.

Юристите на БДЖ заявиха, че за тях стачката е незаконна, би довела до 600 000 лв. загуба за дружеството на ден и спрямо взелите участие в протеста служители ще бъдат наложени дисциплинарни мерки - "предупреждение за уволнение" или "дисциплинарно уволнение", по преценка на работодателя.

Водещи новини

Още новини