Пловдивски интелектуалци скочиха срещу облепване на храм с тапети

share

Пловдивски интелектуалци започнаха подписка срещу облепването на храма "Света Марина" с тапети с лика на Исус Христос и Божията майка, които покриват стенописи в храма.

Отец Атанас от църковното настоятелство нарече облепването „доукрасяване”.

"Абсолютно с нищо не могат да навредят на оригиналните стенописи, защото те сами по себе си са обратим материал и винаги могат да се демонтират. Единственото, което не сме направили е да поискаме разрешение от ”Паметници на културата”, заяви той.

"Това, което е направено е против всички норми, против всички закони. Оригиналните мраморни плочи са извадени и е поставен полиран китайски гранит. Затворени са дървените решетки, които гледаха към притвора. Владишкият трон и капителите са оцветени в едно бляскаво златно. Църквата в момента прилича на бална зала", посочи архитект Виолета Раева, главен експерт в регионално звено "Пловдив" на националния институт за недвижимо културно наследство.

От Националния институт за недвижимо културно наследство не могат да наложат санкции, предаде БНР. Правомощия за това имат само от Министерство на културата. Затова и подписката ще бъде адресирана до ведомството.

Водещи новини

Още новини