Кметът на Пловдив: Тютюневият склад не е паметник на културата

Булфото
share

Община Пловдив ще направи всичко по силите си да възстанови и запази тютюневия склад на ул. "Одрин". Това заяви кметът Иван Тотев след среща в общината с протестиращите граждани и общественици по повод събарянето на една от емблематичните сгради от т.нар. Тютюнев град в Пловдив.

"Към настоящият момент в Община Пловдив няма информация сградата да е паметник на културата. Това означава, че обектът се третира по общия ред като всички останали и събарянето на зданието е напълно законно", заяви той.

По думите му през 1980 г. е допусната техническа грешка и бившият тютюнев склад не е обявен за паметник на културата. През 2007 г. фирмата-инвеститор е подала искане за строеж. Разрешение за това община Пловдив дава въз основа на издадено през 2010 г. удостоверение от Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), в което е записано, че сградата не притежава статут на недвижима културна ценност и попада извън обхвата на груповия археологически паметник - система от улични ансамбли по ул. "Иван Вазов" и ул. "Цанко Дюстабанов".

"Казусът е изключително неприятен, защото касае опазването на културното наследство на града. Разбирам, че пловдивчани са разтревожени. Към настоящия момент обаче Община Пловдив не разполага с никакъв инструментариум да накара собственика да възстанови сградата", коментира още градоначалникът, цитиран от Дарик.

Очаква се в Община Пловдив да пристигне писмо от НИНКН. Според кмета на града Иван Тотев, ако бившият тютюнев склад бъде обявен за паметник на културата, градската управа ще предприеме всичко, което е нужно, за да спре разрушаването на сградата.

Той увери още, че ще направи всичко възможно стенописът на Вълчан Петров, който е в полуразрушената сграда, чието премахване към момента е спряно, да бъде ескпониран на друго място.

Водещи новини

Още новини